alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag blommor

Snart är det den mest kärleksfulla dagen om året – Alla hjärtans dag. Denna dag visar vi vår uppskattning och kärlek till våra nära och kära. De flesta tänker på ens pojkvän eller flickvän men det finns även andra man kan visa att man älskar med en blomma denna dag såsom till exempel en kär vän, ett syskon eller en förälder.

Modern alla hjärtans dag blombukett

Idag finns det många buketter med röda tulpaner, röd gerbera eller andra röda blommor som ges som kärlekens bukett på alla hjärtans dag. Efterfrågan efter röda rosor på alla hjärtans dag är högre än tillgången vilket gör att även andra typer av blommor har kommit att bli kärlekens blommor.

Att välja andra sorter än röda rosor i sin alla hjärtans dag blombukett gör även att man kan få fler blommor för pengarna då t.ex. tulpaner har ett lägre pris än röda rosor.

Här får du en stor fin underbart vacker bukett med tulpaner som går i rött och rosa, den heter Love och vi kan lova att den kommer att uppskattas av mottagaren.

Till buketten

Blombukett med gåva

För att ge det lilla extra till din vackra blombukett kan du lägga till en gåva. Du kan till exempel välja mellan en nalle, choklad, hjärtformade geléhjärtan eller ett fint silverarmband med ett litet hjärta på.

Det finns en del buketter som visas med en gåva i paket men du kan välja vilken bukett du vill och sedan i kassan lägga till din extra gåva. Det finns här även möjlighet att få en vas eller presentinslagning runt buketten för en extra lyxigt känsla.

En mycket populär bukett med gåva till alla hjärtans dag är denna med 5 enkla röda rosor och några ljuvliga chokladpraliner till.

Till buketten

Den klassiska Alla hjärtans dag blombuketten

Vad säger inte mer ”Jag älskar dig” än röda rosor.

Även om blomsterspråket inte är detsamma längre som det var i antikens Grekland. Där kunde unga förälskade inte alltid umgås direkt med varandra utan någon form av mellanhand och de använde därför blommor för att kommunicera. På den tiden var det därför väldigt noga med att välja rätt blomma, i rätt färg med rätt antal för att inte råka säga något fel.

Idag har dock blomspråket mer eller mindre försvunnit men röda rosor lever kvar som kärlekens blomma.

Hur många röda rosor man ska ge finns det egentligen inte några regler för. Många anser dock fortfarande att man ska ge 1, 3 eller 7 röda rosor till den man älskar. Men det finns ingen gräns varken uppåt eller neråt för hur många man ska ge. De är ju lika vackra för sig själv som denna solitär ros eller i en stor grupp som denna verkliga lyxbukett med 50 röda rosor.

Här kommer lite kuriosa om vad antalet blommor upp till 10 stycken betydde i antikens Grekland;

  • En blomma: Du är mitt allt.
  • Två blommor: Låt oss resa bort tillsammans.
  • Tre blommor: När får jag träffa dig igen?
  • Fyra blommor: Jag ser upp till dig och är dig tacksam.
  • Fem blommor: Jag gör vad som helst för dig.
  • Sex blommor: Jag tvivlar på ditt ord.
  • Sju blommor: Jag älskar dig.
  • Åtta blommor: Jag förblir dig trogen intill döden.
  • Nio blommor: Jag vill vara ensam med dig.
  • Tio blommor: Vill du gifta dig med mig?

Varför firar vi alla hjärtans dag?

Alla hjärtans dag är den dag man firar helgonet Valentinus som startade i katolska kyrkan i slutet av 400-talet. Det är dock ingen som riktigt vet vem detta helgon var och varför Valentinus blev ett kärlekens helgon.

Det var först under 1300-talet i England och Frankrike som helgonet började förknippas med kärlek. Därefter kom först seden att skriva kärleksbrev med dikter till sin käraste och sedan även Valentinkort.

Det har tillkommit flera berättelser med romantiskt innehåll om vem denna Sankt Valentin var. En av dessa är att han hade för vana att plocka blommor i trädgården och ge till älskande par. Detta sägs vara upphovet till att vi idag ger blommor till varandra på alla hjärtans dag.

Till Sverige var det först på 60-talet som vi började fira alla hjärtans dag och det var främst av kommersiella skäl. Det tog dock ända till 1985 innan denna dag markerades offentligt som Alla hjärtans dag i svenska kalendrar och under 90-talet tog firandet fart.

Idag är Alla hjärtans dag en dag där vi visar vår kärlek till dem vi älskar. Framförallt till vår kärlekspartner men även nära vänner, familj eller kanske en hemlig förälskelse. Blommor är en populär gåva och flera miljoner röda rosor säljs i Sverige denna dag. Men det säljs även många andra gåvor som till exempel hjärtformade geléhjärtan eller nallebjörnar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *

Post comment